Saturday, October 08, 2011

Hogyan teremtette Imo a világot

Terry Pratchett elsősorban a Korongvilágon játszódó könyveiről ismert. A Nation című ifjúsági regénye teljesen más tészta. Sajnos még nem jelent meg magyarul, remélem hamar sor kerül rá. Addig is lefordítottam egy részletét, a könyvet bevezető teremtésmítoszt.
Remélem, sokakat sikerül vele felcsigázni.

* * * *

Hogyan teremtette Imo a világot, amikor a dolgok még másképpen voltak és a Hold is más volt


Egy napon Imo elindult halászni, de nem volt tenger. Semmi nem volt, csak Imo. Így hát a markába köpött, összedörzsölte a két tenyerét és készített egy tengergolyóbist. Ezután teremtett halakat is, de azok buták voltak és lusták. Így aztán fogta pár delfin lelkét, mert azok legalább beszélni megtanultak, és összekeverte őket agyaggal, meggyúrta őket a kezével és más alakot adott nekik, és ember lett belőlük. Okosak voltak, viszont nem tudtak egész nap úszni. Imo ezért kiásott még egy kis agyagot, meggyúrta a kezével és a horgásztanya tüzénél kiégette. Így lett a szárazföld.
Az emberek hamarosan betöltötték a szárazföldet és nagyon éhesek lettek. Imo ezért fogott egy darabot az éjszakából és meggyúrta a kezével, és megteremtette Locahát, a halál istenét.
De Imo még mindig elégedetlen volt, és így szólt: Olyan voltam, mint a homokban játszó gyermek. Ez egy tökéletlen világ. Nem volt tervem. A dolgok nem jól vannak. Meggyúrom a kezemmel és teremtek egy jobbat.
De Locaha azt mondta: Az agyag már kiszikkadt. Az emberek meg fognak halni.
Imo dühös lett és így szólt: Ki vagy te, hogy kérdőre vonj engem?
És Locaha így szólt: Rész vagyok tebelőled, ahogyan minden más is. Ezt mondom neked ezért: Add nekem a halandó világot és menj, csináld meg a magad jobb világát. Igazságosan fogok itt uralkodni. Amikor az emberek meghalnak, elküldöm őket, hogy delfinként éljenek, amíg eljön az idő, hogy újra megszülessenek. De ha olyat találok, aki küzdött, aki többé vált, mint a puszta agyag, amiből lett, aki felmagasztalta ezt a hitvány világot azáltal, hogy a része volt, annak ajtót nyitok a te tökéletes világodba. Ezek nem lesznek többé az idő szülöttei, mert csillagokat viselnek majd.
Imo látta, hogy ez jó ötlet, mert a saját műve, és eltávozott, hogy megteremtse a saját világát az égben. De mielőtt megtette, és hogy ne legyen minden Locaha kedve szerint, a markába lehelt és megteremtette a többi isteneket is, hogy bár az embereknek meg kell halnia, az a maga idejében történjen.
Ez hát az oka annak, hogy vízben születünk és nem ölünk delfint és ezért tekintünk a csillagokba.

No comments: